Mark-Jan Fledderus stond bekend als een voetballer met een enorme winnaarsmentaliteit. In zijn nieuwe functie als technisch manager van Heracles Almelo neemt hij diezelfde instelling mee naar de onderhandelingstafel. ‘Ik wil het beste voor de club.’ (mei 2018)

Hoe is de overstap van het veld naar het kantoor bevallen?

Het verschil is groot, maar ik ben nu bijna drie maanden zelfstandig aan de slag en ik voel me op mijn plek. Als speler ben je vooral bezig om in het weekend te presteren. Nu heb je met andere krachtvelden te maken. Je denkt over veel meer zaken na. Daarin ben ik minder ervaren, maar ik ben ambitieus en bereid om hard te werken.

Hoe zag de voorbereiding op jouw nieuwe baan eruit?

In het spoor van Nico-Jan heb ik gedurende acht maanden bij al zijn afspraken en overleggen gezeten. Daarnaast heb ik me verdiept in Heracles Almelo als club. Ik heb met alle mensen van het personeel gesproken om te inventariseren wat iedereen doet en om beter kennis te maken.

Ik heb in mijn laatste jaar als speler de trainerscursus gevolgd (TC3) en eerder had ik al een HBO-studie Commerciële Economie afgerond. Daar heb ik onlangs een management cursus bij de KNVB aan toegevoegd, toegespitst op Heracles Almelo. Door te leren over alle krachten rond een Betaald Voetbal Organisatie, zoals stakeholders, marketing en het technische beleid, heb ik een helikopter view gekregen. Alle zaken zijn verbonden en hebben invloed op elkaar. Uiteindelijk vormt het één club.

Wat is het grootste verschil vergeleken met je tijd als speler?

Vooral de onregelmatigheid van het werk. Als voetballer leef je heel gestructureerd. Je eet gezond en op vaste tijden. Daar moet ik nu op letten. Ik heb veel afspraken buiten de deur en daar zit vaak een etentje bij. Fit blijven is belangrijk om dit werk goed te doen. Het zijn lange dagen en er gebeurt veel. Dit werk houdt je de hele dag bezig. De telefoon gaat ook als ik ’s avonds thuis op de bank lig.

Weten de zaakwaarnemers je al te vinden?

Het is niet te doen om alle appjes van zaakwaarnemers te beantwoorden. Ik krijg constant berichten met de vraag of we nog spelers zoeken, en voor welke posities. Maar dat kan ik beter in een interview zeggen zodat iedereen het in één keer weet (linksback, middenvelder en spits, red.). Er zijn ontzettend veel zaakwaarnemers, zeker sinds de licentie is afgeschaft. Er kunnen altijd interessante tips of opties voor spelers tussen zitten. Voor mij is het zoeken met wie ik een goed contact op wil bouwen om die kansen te benutten.

Hoe belangrijk is het om zo’n netwerk op te bouwen?

Dat is in alles belangrijk. Je probeert een vertrouwensband te krijgen met elkaar. Van beide kanten kun je het zo inkleden dat het een win-winsituatie is.  Als club heb je met zaakwaarnemers te maken als je een speler wilt, zo zit de markt in elkaar. Je komt er snel genoeg achter met wie je goed kan werken. Ik heb elke dag contact met makelaars en het voordeel is dat ze mij kennen, omdat ik gevoetbald heb. Dat praat makkelijker. Ze hebben een beeld van mij door mijn carrière en interviews.

Wat voor beeld is dat denk je?

Als speler kon ik vervelend zijn, maar ik denk dat iedereen heeft gezien dat ik er vooral alles aan deed om te winnen. Dat krijg ik tenminste vaak teruggekoppeld. Ik was nooit irritant om het irritant zijn. En in interviews na afloop zag je geen gemene gozer, hoop ik.

Neem je de wil om te winnen mee naar de onderhandelingstafel?

Absoluut. Ik zie een onderhandeling als een wedstrijd, en ook die wil ik winnen. Ik wil er een positief gevoel aan overhouden om voor de club de beste situatie te creëren.

Met Janis Blaswich heb je je eerste speler gepresenteerd. Hoe verliep die transfer?

Het voorwerk zie je aan de buitenkant niet. We volgen hem al langer dan een jaar, nadat Martin Pieckenhagen hem getipt had. De scouting en keeperstrainer Brian van Loo hebben in de voorbereiding op afgelopen seizoen al beelden van hem bekeken. Toen hadden we hem als optie in gedachten voor als Bram Castro naar AA Gent zou vertrekken. Dat gebeurde niet, maar we zijn Janis blijven volgen. Hij deed het goed, hield vaak de nul en we werden steeds enthousiaster. Toen hebben we contact gelegd en hij stond open voor een gesprek.

Hoe heb je hem warm gemaakt voor een transfer naar Heracles Almelo?

Ik vind het belangrijk om de speler naar de club te krijgen zodat hij kan zien hoe het hier is. De ruimtes, het veld, de tribunes, de businessclub. In een van de skyboxen hebben we met Brian van Loo een presentatie gehouden met een persoonlijk plan voor Janis. Daarna zijn we een hapje gaan eten bij restaurant Kreta in Almelo. Van beide kanten overheerste het goede gevoel.

Maar Blaswich had nog wel een doorlopend contract bij Borussia Mönchengladbach. Vormde dat een probleem?

We moesten inderdaad onderhandelen over een prijs. Dat is inderdaad ook een heel proces. Helemaal omdat er nog vijf andere clubs waren die Janis wilde hebben. Het is een groot compliment dat hij met zoveel keuzes uiteindelijk voor Heracles Almelo heeft gekozen. De handtekening voelde als een bekroning. Daar waren we het hele jaar voor aan het werk. Het plaatje dat wij schetsten, gaf de doorslag. Ik denk dat de uitstraling van de club en het persoonlijke plan van Brian een grote rol speelden.

Is die aanpak iets dat jij mee hebt genomen uit jouw eigen spelerservaring?

Ik weet hoe het is om als speler aan de onderhandelingstafel te zitten. Dat is een groot voordeel. Ik vergelijk het met een aanvaller die een verdediger uit moet spelen. Soms is het goed om de rollen om te draaien, zodat de aanvaller weet hoe de verdediger denkt. Ik weet wat een speler voelt, meemaakt en denkt. Dat helpt om een speler te overtuigen. Daarnaast wordt ik ondersteund door mensen van de club, zoals algemeen directeur Rob Toussaint, die hun eigen expertise en ervaring meenemen in het plan. Rob heeft Nico-Jan ook vaak bijgestaan, dus hij weet hoe het eraan toe gaat.

In hoeverre komt er met de nieuwe trainer, Frank Wormuth, een nieuwe lijn bij Heracles Almelo?

Er komen nieuwe mensen, maar het beleid staat. We hebben een bestuur waar continuïteit in zit en die mensen bewaken de grote lijn, de clubcultuur en de beleidsplannen. Daarbinnen proberen we vernieuwend te zijn. Innovatief zijn is een van de kernwaarden van de club. In de topsport is stilstand achteruitgang. Dat begrijpt Frank heel goed. Hij heeft tien jaar lang de trainers in Duitsland opgeleid. Met hem halen we veel kennis en expertise binnen. Dat willen we koppelen aan prestaties.

Hoe zie je de toekomst voor je als technisch manager van Heracles Almelo?

Voorlopig zit ik in de drukste periode. Na het aanstellen van de trainer en het doorselecteren van de selectie zal de transferperiode deze zomer volop gaan draaien. Vorig jaar rond deze tijd was ik nog speler. Nu ben ik druk met andere dingen. We werken hard aan de doelstellingen: spelers beter maken, het stadion vol spelen met aanvallend en aantrekkelijk voetbal én stabiel zijn in de eredivisie (plek acht tot en met twaalf).  Alle drie zijn even belangrijk. Ik besef dat ik erop aangesproken wordt als het niet goed gaat, maar ik zal in het clubbelang zo hard mogelijk werken en zo goed mogelijk beleid maken. Ik loop niet weg voor moeilijke situaties en ga de strijd aan. Net zoals ik als voetballer deed.

Share