Maandag 8 juni stond er een door mij geschreven verhaal in Pravda (dagelijks bereik: 280.000) over de Slowaakse kampioen Trencin en haar Nederlandse eigenaar Tscheu La Ling. Hieronder staat de Nederlandse versie van het artikel, de Slowaakse versie is hier te vinden.

 

Eigenaar Trencin: “De dubbel is pas het begin”

De eerste titel in de historie en de bekerwinst van AS Trencin komen volgens eigenaar Tscheu La Ling voort uit het duidelijke beleid dat de club voert. De oud-voetballer en veertienvoudig Nederlands international heeft bij de Slowaakse club alle neuzen dezelfde kant op gekregen en voorziet een gouden toekomst voor de club.

“De feestvreugde van het goede seizoen is is nog steeds aan de gang. Ik ben nu zeven jaar eigenaar van Trencin en we hebben een bepaalde weg ingeslagen waar we nu de vruchten van plukken. We hebben een duidelijke voetbalvisie ontwikkeld die veel doet denken aan de Nederlandse school”, aldus La Ling tijdens het Copa Amsterdam toernooi waar ook Ajax aan deelneemt. La Ling put uit zijn geschiedenis bij de Amsterdamse club. “Ajax speelde in de jaren ’70 het beste voetbal van de wereld. Dat gedachtegoed gebruiken wij in Trencin om dominant en aanvallend te voetballen. We proberen de Ajax-visie te combineren met de Slowaakse werklust. Ik hoop dat we het Ajax van Trencin kunnen worden en succesvol kunnen zijn met het type voetbal dat mensen aanspreekt.”

De laatste paar jaar is La Ling bezig geweest om alle neuzen binnen de club dezelfde kant op te krijgen. “Dat is gelukt. Iedereen weet waar hij aan toe is. Daardoor kunnen we ons snel ontwikkelen.  Het eerste team wordt beter, maar ook de opleiding maakt enorme stappen maakt. We groeien in alle gelederen van de club en de resultaten horen daarbij.”

Elke training honderd procent

Voetballen bij Trencin betekent hard werken en elke training voor honderd procent aan de bak. Dat wijkt af van hoe er in Nederland getraind wordt. “Toen Ryan Koolwijk hier in januari kwam, heeft hij eerst een tijdje niet gespeeld. Hij moest zich natuurlijk aanpassen aan een nieuwe omgeving, maar ook aan hoe het er op de club aan toegaat. In Nederland heeft hij tweehonderd wedstrijden gespeeld op het hoogste niveau, maar hij was er niet aan gewend dat wij hier tijdens elke training ook voluit gaan. Dat heeft hij gelukkig snel opgepakt. Hij doet het goed, net als onze andere Nederlander Gino van Kessel doet het goed. Hij bereidt goals voor en maakt belangrijke doelpunten. Hij heeft een enorme potentie en we zijn druk bezig om hem nog beter te maken”, zegt La Ling over de voetballer die in 2013 namens Ajax topscorer werd van het Copa toernooi. “Het is een mooi toernooi. We deden vier jaar geleden ook mee en we werden dit jaar opnieuw uitgenodigd. Mede vanwege onze reputatie dat onze jeugdteams het goed doen op dit soort toernooien.”

La Ling ziet de toekomst van Trencin rooskleuring in. Volgens de eigenaar en vice-voorzitter van de club komt er een talentvolle lichting aan. De A1 deed nam dit weekend deel aan het Copa Amsterdam toernooi en speelde daar met een aantal nieuwe spelers. “Daar zitten bijvoorbeeld twee jeugdinternationals van Nigeria bij. Zij deden tijdens dit toernooi voor het eerst mee. Door werkvergunningen en dergelijke heeft het wat langer geduurd dan ik had gehoopt, maar als zich aangepast hebben, verwacht ik goede dingen van ze. Er zitten in de A1 veel talentvolle jongens waarvan ik verwacht dat ze het eerste elftal zullen halen.”

Meer Nederlandse invloeden

In 2012 ging Trencin een samenwerking aan met Ajax. Hoewel het contract tussen beide clubs is afgelopen, wil La Ling het verband graag voortzetten. “Het is zeker de bedoeling dat wij daarmee doorgaan, maar er is nog niets besproken. Door de samenwerking met Ajax en de aanwezigheid van Nederlandse spelers als Van Kessel en Koolwijk kunnen we ons spel en onze visie verbeteren.” Met Leo van Veen (technisch adviseur) en Gideon van de Wee (performancecoach) kent Trencin nog meer Nederlandse invloeden die bijdragen aan dat proces.

Nu Trencin het kampioenschap en de beker heeft behaald, beseft La Ling dat de verwachtingen zullen groeien. “Dat is logisch. Maar we hebben een goed scoutingsysteem die de juiste talenten eruit pikt. Die maken we vervolgens nog beter. Neem een speler als Moses Simon. Die werd bij Ajax net te licht bevonden, maar hij heeft een enorme potentie. Ik verwacht dat hij snel naar de Premier League zal gaan. We zijn trots zijn prestaties bij AA Gent in België en we zijn verheugd dat we die jongen vooruitgeholpen hebben in zijn loopbaan. Ik verwacht dat we in de toekomst meer van dat soort spelers bij Trencin gaan zien.”

Share