Londen is met 8 clubs een belangrijke stad in het Engelse voetbal. De meeste Nederlandse fans volgen vooral Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur. Maar er spelen nog meer voetbalclubs op het hoogste niveau. GOAL! maakte een rondje langs de stadion en vond daar bijzondere plekken.

(Foto’s en tekst: Jesper Langbroek)

Arsenal

Bij het Emirates Stadion valt al snel iets op. Dennis Bergkamp is bij Arsenal een enorme held. Overal zie je foto’s van de Nederlander. Er staats zelfs een standbeeld van hem. Hierin is Bergkamp vastgelegd tijdens een actie die hij tegen Newcastle United maakte. In totaal speelde de aanvaller meer dan 400 wedstrijden voor Arsenal. Hij maakte daarin bijna 125 doelpunten. 

Chelsea

Ook bij Stamford Bridge, het stadion van Chelsea, worden oud-spelers vereerd. In een gang naast het stadion hangen foto’s van bijvoorbeeld John Terry en Diego Costa. De Nederlander Jimmy Floyd Hasselbaink hangt er ook. Hij speelde er 4 jaar en is net ontslagen als coach bij QPR. Aan de voorkant van het stadion kan je voelen hoe het is om speler van Chelsea te zijn. Daar kun je tussen het team en de coach in gaan zitten op de elftalfoto.

West Ham

Sinds dit seizoen speelt West Ham zijn wedstrijden in een nieuw stadion. Ze gebruiken het Queen Elizabeth stadion dat gebruik is voor de Olympische Spelen. Het oude stadion, dat Upton Park heeft, wordt langzaam afgebroken. Maar niet alles gaat verloren. De supporters hebbe hun favoriete stoel of wat gras van het veld kunnen kopen. De entreepoort is bewaard gebleven in de nieuwe fanshop. Toch blijft het voor de bouwvakkers moeilijk om het stadion af te breken. Sommige fans houden zo erg van hun stadion, dat ze ernaast begraven willen worden. Dat kan bij het kerkje dat er staat.

Tottenham Hotspur

Bij White Hart Lane is veel aan de hand. Aan de buitkant wordt druk gewerkt aan het nieuwe stadion. Dat komt voor de helft op dezelfde plek te staan. Binnen zijn elke dag zes mensen bezig met het veld. Want het gras is heilig in Engeland! Vroeger werd het stadion ook nog anders gebruikt. Een tijdje zat er een ziekenhuis onder de tribune.

De tv-schermen die in het stadion hangen zijn bijzonder groot. Volgens sommige horen ze zelfs bij de grootste van Europa. Op de schermen worden de doelpunten op herhaald. De fans van The Spurs juichen dus altijd twee keer na een doelpunt.

Crystal Palace
Het Crystal Palace-stadion heet Selhurst Park en ligt midden in een woonwijk. De binnenkant is erg klassiek. Een ouderwetse poort, een smalle steeg naar de tribunes en overal krappe ruimtes. Vanaf hoog op de tribune kijk je naar het veld en zie je aan de buitenkant de huizen staan. Lager op de tribune zit je heel dichtbij het veld. Zo willen de supporters het graag. Een beetje regen erbij en je beleeft hier een echte Engelse voetbalmiddag!

Fulham

Het lijkt wel een museum, maar er wordt gewoon gevoetbald in Craven Cottage. Het Fulham-stadion ligt aan de rivier The Thames en ze hebben er nog houten stoeltjes. Langs het veld staat een klein huisje. In het Engels een cottage genoemd. Daarin zitten de kleedkamers. Die moesten onder de tribune, maar de architect was vergeten ruimte te bewaren. En er ging nog iets mis. Op de buitenkant staat 1880 als beginjaar van Fulham. Nu is bekend dat de club in 1879 is opgericht. Maar het is te mooi om te veranderen.

Brentford

Bij het Engelse voetbal drinken de fans graag een biertje. Dan zitten ze goed bij Brentford. Om het stadion Griffin Park zitten namelijk 4 kroegen. Op elke hoek 1! Na een biertje gaan de fans naar de tribune. Daar zitten ze niet, maar blijven ze staan. Brentford is een van de weinige clubs die nog een staantribune heeft. Helaas wordt ook dit stadion binnenkort vervangen.

Queens Park Rangers

Het stadion van Queens Park Rangers (QPR) is vernoemd naar de straat waar het aan ligt. Zo kreeg het de naam Loftus Road. Hier spelen de Nederlanders Leroy Fer en Tjaronn Chery. Ze hadden landgenoot Jimmy Floyd Hasselbaink als coach, maar die is net ontslagen. Hij deed het niet goed genoeg. Dat ligt niet aan de steun van de fans. Want zelfs in de spelerstunnel zijn ze er voor hun ploeg. Als de spelers naar het veld lopen, zien ze allemaal foto’s van de supporters. De plaatjes werden volop opgestuurd toen de club daarom vroeg.

Share