Raymond Alfons werd door Heracles Almelo uit de hekken geplukt en op een kantoor gezet als supporterscoördinator. De geboren en getogen Almeloër bleef in zijn fanatiekste jaren altijd staan voor zijn club en schuwde een knokpartij niet. Hij mocht door een stadionverbod een tijd het stadion niet meer in, maar heeft nu de sleutel die overal toegang biedt.

“Ik kan nu jongeren bereiken die in dezelfde situatie zitten als ik vroeger,” zegt Alfons met een glimlach als VICE Sports hem opzoekt. In het nieuwe museum van Heracles haalt hij herinneringen naar boven aan zijn roerige supportersverleden. Hij vertelt in geur en kleur over zijn laatste vechtpartij, de wetten van de tribune, het bier-incident met Diederik Boer, fans die de spelersbus opwachten en te zware straffen.

VICE Sports: Ha Raymond, we staan voor een nieuw seizoen. Hoe kijk jij als supporterscoördinator terug op het afgelopen seizoen?
Raymond Alfons: Vooral als het jaar waarin Nico-Jan Hoogma en John Stegeman vertrokken, nadat eerder Jan Smit al wegging. Zij laten de club financieel gezond en met een tiende plek achter. Zolang de prestaties op het veld goed zijn, hebben de supporters weinig te klagen. Echte onrust of vervelende situaties hebben we dit seizoen dan ook niet gehad.

Er was wel een hoop rumoer toen een supporter bier over PEC Zwolle-doelman Diederik Boer gooide. Hoe is dat afgelopen?
Die supporter is aan de digitale schandpaal genageld. Hij was overal op social media te zien en werd zelfs door zijn werkgever aangesproken op de actie. Ik keur het absoluut niet goed wat hij gedaan heeft, maar het is jammer dat de voorgeschiedenis niet werd getoond. Twee minuten eerder schoot Boer een tweede bal namelijk hard in het vak van de fanatieke supporters, alsof hij een uittrap de verkeerde kant op nam. Er ontstonden spreekkoren richting Boer en die jongen gooide vanuit de emotie een biertje over hem heen. Het was geen mes, geen honkbalknuppel en geen vuistslag. In de straf hebben we rekening gehouden met die achtergrond. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe belangrijk dat is.

Lees het volledige interview gratis op de website van VICE Sports.

“Je kan wel de hele dag jointjes roken en denken dat je Pablo Escobar bent, maar de realiteit komt je vanzelf halen. Elke dag heb je de kans om het beter te doen, maar dan moet je het wel doen. Acties maken het verschil. Wat je nu doet, kan bepalend zijn voor je toekomst. Dat probeer ik de jongens op de tribune mee te geven.”

Share