Jasper Cillessen speelt dit seizoen met FC Barcelona in de Champions League. HIj is dolblij dat hij met Luis Suárez en Lionel Messi mag voetballen. Aan GOAL! vertelt de keeper van Oranje alles over zijn transfer. (Augustus 2016)

Hoe is de overstap naar Barcelona in gang gezet?

“Ik geloofde eerst niet dat de club me wilde hebben. Vorig seizoen was niet mijn beste jaar. Daarom was het een verrassing dat Barcelona zich meldde. Het is een beetje Ajax in het groot. Een mooie vervolgstap. De eerste indruk was meteen goed.”

Vond je het jammer dat je Ajax moest verlaten?

“Ik ben gezegend met mijn tijd bij Ajax. Ik heb veel prijzen gewonnen. De supporters verkozen mij de afgelopen twee jaar ook nog tot Ajacied van het Jaar. Dat is heel bijzonder. Maar de kans om bij Barcelona te spelen, wilde ik niet laten lopen. Het is altijd al een speciale club geweest. Gelukkig gunde Ajax mij dat ook.”

Ga je ook genieten van de stad Barcelona en het mooie weer?
“Ik ga er niet heen als toerist. Mijn doel is om te voetballen. Niet van het fantastische leven genieten. Ik ben op er mijn elfde geweest met mijn ouders. Ik weet dus hoe het eruit ziet. Ook het stadion Camp Nou ken ik al. Ik heb er met Ajax twee keer gespeeld in de Champions League. Een groot stadion met een geweldige sfeer. Dat hoop ik vaak mee te maken.”

Kijk je ernaar uit om met Luis Suárez en Lionel Messi te spelen?

“Dat is alleen maar leuk natuurlijk. Luis spreekt gelukkig nog een beetje Nederlands. Hij was net weg bij Ajax toen ik kwam. Met Messi praten is lastig. Mijn Spaans is nog niet zo goed. Ik had hem al eens ontmoet. Tijdens het WK in Brazilië liep ik hem omver. Daar hebben we om gelachen. Messi blijft een indrukwekkende voetballer, maar hij is gewoon een ploeggenoot van me. Zoals Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben dat bij Oranje zijn.”

Met het Nederlands elftal moest je deze zomer het EK missen. Hoe heb je dat beleefd?
“Zoals iedere Nederlandse voetballiefhebber met een vervelend gevoel. Ik ben bewust ver weg op vakantie gegaan. Zodat ik de wedstrijden niet kon zien. Eerst naar Curaçao met mijn neef en daarna naar Mexico met mijn vriendin. Mijn keepershandschoenen had ik niet mee. Wel een balletje voor bij het zwembad.”

Het is niet zeker of je bij Oranje eerste keeper blijft. Dat moet vervelend zijn.

“Ik moet zelf laten zien dat ik goed genoeg ben. Ook straks bij Barcelona. Die drang is er altijd. Het is lastig om reserve te zijn, nadat ik 3 jaar eerste keeper was. Maar de keuze is nog niet bepaald. Als ik mijn niveau haal, heb ik er vertrouwen in dat ik terugkeer onder de lat.”

Ook bij Barcelona is het maar de vraag of je veel gaat spelen. Hoe ga je de concurrentiestrijd met Marc-André ter Stegen aan?

“Concurrentiestrijd vind ik een vies woord. Uiteindelijk speel je samen. Ter Stegen is een fantastische keeper, maar ik ga erheen om te spelen. Ik ga me niet neerleggen bij een plek op de bank. Ik wil de beste Jasper Cillessen laten zien. Ik heb rugnummer 13, maar ik geloof niet in ongeluk. Ik wil het mijn geluksnummer maken.”

Hoe is het om te kunnen zeggen dat je bij een van de grootste clubs ter wereld speelt?

“Ik ben vrij nuchter, maar het is wel genieten. Mijn familie en het dorp waar ik vandaan kom, zijn enorm trots. Barcelona is niet zomaar een club. Het team van toen ik 12 jaar was, ken ik nog uit mijn hoofd. Patrick Kluivert, Frank de Boer, Phillip Cocu, Marc Overmars en nog veel meer Nederlanders. Ik wil mijn eigen geschiedenis schrijven. Hopelijk word ik snel eerste keeper. Kom maar op. Ik kan nog wel tien jaar mee. Als ik dat bij Barcelona kan doen, ben ik erg tevreden.”

 

Share