Klaas-Jan Huntelaar heeft een zolder vol met prijzen, shirts en andere spullen die hij heeft bewaard van belangrijke momenten in zijn carrière. Daar horen mooie herinneringen bij. De spits van Ajax duikt voor GOAL! in zijn verzameling en vertelt. (maart 2018)

Paspoort:
Klaas-Jan Huntelaar – 34 jaar – komt uit Voor-Drempt
Speelt bij: Ajax
Positie: spits
Eerder bij: PSV, De Graafschap, AGOVV, SC Heerenveen, Ajax, Real Madrid, AC Milan, Schalke 04.
Aantal interlands: 76 (42 goals)

Fanatieke verzamelaar

“Ik kan echt een museum openen met alles wat ik thuis heb liggen. Ik heb dozen vol met oude voetbalschoenen, shirts, vaantjes, bekers en nog veel meer. Ik zou mijn muur kunnen behangen met krantenartikelen. Het leuke aan dingen verzamelen, is de herinnering die bij het object hoort. Voor mijn kinderen is het ook leuk om de verhalen te horen. Zij hebben allemaal wel een beker op hun kamer staan. Als sportman wil je zoveel mogelijk prijzen winnen en het is mooi als dat lukt. Alle spullen op zolder zijn daar het resultaat van. Ik heb altijd honderd procent gegeven en ik ben trots op wat ik heb bereikt.

Vaantje van Noorwegen Onder-17 (2000)

In 2000 mocht ik voor het eerst uitkomen voor Nederland tijdens een oefenwedstrijd in Groningen tegen Noorwegen Onder-17. Als spits wil je graag scoren bij je debuut. Dat lukte gelukkig. Ik maakte de enige goal van de wedstrijd. We wonnen met 1-0. Daarna mocht ik mee naar het jeugdtoernooi in Israël. Daar heb ik twee keer gescoord. We schopten het tot de halve finale.

EK Onder-21: Topscorer, beste speler en gouden medaille (2006)

Tijdens het EK met Oranje Onder-21 heb ik een paar programmaboekjes meegenomen. Die lagen in de kleedkamer. Tijdens dit toernooi in Portugal was ik echt in vorm. Ik draaide een goed seizoen bij Ajax en zat bij de voorselectie van het grote Nederlands elftal voor het WK in Duitsland. In plaats daarvan ging ik met Jong Oranje naar Portugal. We begonnen niet zo goed. Maar in de halve finale wonnen we van Frankrijk. Ik scoorde één keer. In de finale scoorde ik zelfs twee keer. We wonnen met 3-0 van Oekraïne en waren kampioen. Ik had in totaal vier keer gescoord en mocht mijzelf topscorer noemen. Ook werd ik verkozen tot beste speler van het toernooi. 

Debuutshirt Nederlands elftal (2006)

Dit shirt is voor mij heel bijzonder. Op 16 augustus 2006 mocht ik tegen Ierland voor het eerst meedoen met het echte Oranje. Ik had wel voor jeugdteams van Nederland gespeeld, maar dit was toch wat anders. Ik was gespannen voor de wedstrijd, maar eenmaal op het veld deed ik gewoon mijn ding. Dit shirt roept mooie herinneringen op. We speelden in een mooi, oud stadion waar zelfs een metro onderdoor reed.

Shirt Andrea Pirlo (2008)

In de afgelopen jaren heb ik veel shirts gewisseld. Vaak krijg je bij het Nederlands elftal twee shirts. Soms ruilde ik ze allebei en soms hield ik er eentje zelf. Op het WK van 2010 heb ik een shirt van Kameroen en Japan gekregen. Op het EK van 2008 heb ik na de wedstrijd tegen Italië mijn shirt geruild met Andrea Pirlo. Dat vond ik altijd een hele goede voetballer. Ook heb ik een shirt van Fabio Cannavaro liggen. Dat zijn twee van de mooiste. Voor de rest weet ik niet zo goed welke shirts ik heb. Ik heb nog geen tijd gehad om alles uit te zoeken. Het zijn er zoveel!

Topscorer in de competitie (2004, 2005, 2006, 2011)

Als spits ben ik altijd op jacht naar doelpunten. Het is altijd mooi als je bovenaan de topscorerlijst staat. Als jonge speler scoorde ik bij AGOVV 26 keer en werd ik topscorer en beste speler van de Jupiler League. Later ben ik bij Ajax twee keer achter elkaar topscorer van de eredivisie geworden. In 2011 maakte ik bij Schalke 04 de meeste goals van iedereen in de Bundesliga van Duitsland. Die beker is heel bijzonder. Het heeft de vorm van een kanon.

Zilver medaille WK (2010)

Deze medaille doet een klein beetje pijn, omdat we de finale verloren. Elke keer als je niet wint, is dat jammer. Aan de andere kant hebben we wel zilver gewonnen. Het was fantastisch dat we de finale haalden. Ik hoopte nog dat ik in mocht vallen. Maar Giovanni van Bronckhorst (nu de coach van Feyenoord) kreeg kramp en er moest een verdediger in. Jammer, want ik was al aan het warmlopen.

Bronzen medaille WK (2014)

Tijdens dit toernooi was ik belangrijk met een doelpunt tegen Mexico. Wesley Sneijder scoorde ook en we gingen naar de kwartfinale. Brons voelt gek genoeg beter dan zilver, omdat je al weet dat je de finale niet speelt. Bij zilver heb je goud misgelopen. Bij Jong Oranje won ik wel goud en dus heb ik alle drie de kleuren. Daar ben ik trots op, want dat haal je niet zomaar binnen.”

Share