Niet in iedere speler schuilt een analist. Welke voetballers van nu zijn geschikt om na hun loopbaan aan te schuiven bij de NOS, Fox Sports of wie wordt de nieuwe René van der Gijp van Voetbal Inside? (december 2015)

 

Wesley Sneijder: geschikt

In het veld neemt Wesley Sneijder de leiding. Hij moedigt zijn teamgenoten aan, discussieert met de scheidsrechter en sleept het publiek mee. Ook in zijn analyses na de wedstrijd komt Sneijder goed uit de verf. Hij is reëel, niet bang om een dolletje te maken en heeft het hart op de tong

Tom Beugelsdijk: geschikt

Tom Beugelsdijk is spontaan, neemt geen blad voor de mond en alleen al vanwege het heerlijke Haagse accent hang je aan zijn lippen. Als René van der Gijp met pensioen gaat, kan zijn opvolger maar uit één stad komen. Een Haagse tafel met Beugelsdijk, Lex Immers en Sjaak Polak is helaas waarschijnlijk te veel gevraagd.

Dirk Kuyt: Ongeschikt

Dirk Kuyt stapt publiekelijk zelden uit zijn rol als voetballer. Op het veld is Kuyt een machine, maar ook ernaast zit hij erbij als een robot: handjes in elkaar gevouwen, keurig jasje aan en elke spannende vraag systematisch ontwijkend. Hij houdt het liefst zelf de regie in handen, maar bij Studio Voetbal prikte Jan Mulder door dit rookgordijn.

Bas Dost: Geschikt

Bas Dost houdt zich soms zichtbaar in tijdens interview. Hij moet moeite doen om niets verkeerds te zeggen, maar vaak spreekt zijn gezicht boekdelen. Als analyticus zou Dost zich vrijuit kunnen afzetten tegen alles wat hem niet zint. Ook in de Duitse tv-studio’s zou Dost niet misstaan. Hij spreekt goed Duits en zijn duidelijke mening komt in die hard klinkende taal nog beter naar voren dan in het Nederlands. Als Dost streng de camera inkijkt en met zijn zware stem spreekt, durf je zijn woorden niet meer in twijfel te trekken.

Piet Velthuizen: Ongeschikt

Een interview met Piet Velthuizen aan de bar van Voetbal International leverde de mediatrainer van Vitesse al eens een compliment op van Johan Derksen. Velthuizen sprak toen, in 2009, alsof hij het handboek voor de mediacursus zelf had geschreven. Clichés zijn niet voor niets in het leven geroepen, maar niemand zit te wachten op een stroom aan afgezaagde standaardzinnen. Zeker niet als het over voetbal gaat. De laatste jaren laat Velthuizen zien dat hij wel degelijk karakter heeft, maar om een plek aan de analysetafel te veroveren zou de keeper zijn mening duidelijker mogen ventileren.

Lees het verhaal hier via Blendle.

Toekomstige analisten

Share