Matthieu van den Assem uit Wassenaar trekt verder door het land om zijn voetbalcarrière nieuw leven in te blazen. Na een moeilijke periode in oost-Nederland stuurt hij naar TEC Tiel voor een volgende kans. ‘Soms heb je iemand nodig die je weer in de lift zet.’

Zijn ouders runnen de strandtent OASE Beach Club in Scheveningen en zijn familie is verbonden aan de Van der Valk-hotels, maar Matthieu van den Assem (21) wil op zijn eigen manier de top halen. Hij kiest voor het voetbal en is via Blauw-Zwart Wassenaar, Ajax, Quick Boys, Jong FC Twente en HHC Hardenberg bij TEC Tiel beland. Bij de Gelderse Derde Divisionist heeft hij nieuwe ambities gevonden, nadat hij in Overijssel op een zijspoor belandde.

‘Bij Jong Twente werd ik samen met de hele selectie weggestuurd na degradatie uit de Tweede divisie. In HHC vond ik een prachtige nieuwe club, maar het klikte niet met de trainer. Ik kreeg geen eerlijke kans en heb nooit uitleg gekregen. Ik reed vier keer per week 61 kilometer van het hotel van mijn oom en tante in Enschede naar Hardenberg, maar die ritten duurde steeds langer. Niet alle huwelijken zijn gelukkig, helaas’, blikt Van den Assem terug.

In april liet de vleugelaanvaller zijn contract ontbinden en hij ging fulltime aan het werk als manager in het hotel. Dat beviel hem zo goed dat hij het voetbal even uit zijn hoofd zette. ‘Het was lekker om niet gebonden te zijn aan trainingstijden. Ik kon bijvoorbeeld makkelijk mijn familie in Scheveningen bezoeken. Als er geen ideale club zou komen, zou ik het voetbal mogelijk op een lager pitje zetten, maar in mijn achterhoofd hoopte ik op een buitenkansje. Die kwam om vijf voor twaalf.’

Uit de kelder, in de lift

Van den Assem trainde vanaf juni weer iedere dag bij Nordin Wooter in Amsterdam met onder anderen Evander Sno, Marvin Zegelaar, Samet Bulut en Nigel Hasselbaink. Op een dag kwam Gery Vink langs, die Van den Assem kent van een gezamenlijke periode in de jeugd van Ajax. Vink zet tegenwoordig als technisch adviseur de lijntjes uit bij TEC Tiel. ‘Hij wilde mij vorige zomer al naar TEC halen, maar toen koos ik voor HHC Hardenberg. Ik vertelde hem hoe dat is afgelopen en hij bood me een nieuwe kans. Tot een half uur voor de sluiting van de overschrijvingen heeft hij me gebeld. Soms heb je iemand nodig die je uit de symbolische kelder van het voetbal haalt en weer in de lift zet.’

Van den Assem raakte overtuigd door de plannen van Vink en hoofdtrainer Frits van den Berk. Dit keer kiest hij voor de mensen en hun plannen, niet voor de grootte van de club. ‘Ik hoop de juiste trainer te hebben gevonden die mij het plezier in het voetbal terug kan geven. Ik wil weer vooruit kijken, verder groeien en mijn plek in het voetbal verstevigen.’

Met goede moed de auto weer in

In plaats van een club dichtbij huis, zoals HBS-Craeyenhout, Scheveningen, SteDoCo of Spijkenisse, kiest Van den Assem met TEC opnieuw voor een club op vele kilometers afstand. ‘Ik stap met een nieuw sportief doel in de auto. Tiel is vanuit Scheveningen iets meer dan honderd kilometer rijden. Als dat te veel blijkt, kan ik daar in een hotel terecht. Eerst ga ik weer thuis wonen, in de strandtent van mijn ouders werken, vijf dagen in de week trainen en me volledig focussen op het voetbal. Hopelijk worden alle kilometers die ik voor het voetbal maak beloond.’

CV
Matthieu van den Assem (23 januari 1997, Wassenaar)
Vleugelaanvaller

2003 – 2006: Blauw-Zwart Wassenaar
2006 – 2009: Ajax
2008 – 2009: AFC Amsterdam
2009 – 2016 Quick Boys
2016 – 2017 Jong FC Twente
2017 – 2018 HHC Hardenberg
2018 – heden TEC Tiel

2009 – 2010: Oranje Onder-13
2015 – heden Nordin Wooter Academy

Share