Werken, voetballen op niveau én gezelligheid. Die combinatie vinden Shkodran Metaj, Koos Werkman en Rob van der Leij de vele uren in de auto naar HHC Hardenberg meer dan waard. 

Anderhalf uur voordat de training van HHC Hardenberg begint, parkeert Koos Werkman (27) zijn fiets bij het treinstation van Groningen. De online marketeer heeft na zijn werkdag snel gegeten en stapt als laatste in de auto bij zijn stadsgenoten Shkodran Metaj (30) en Rob van der Leij (26).

Vier keer per week de rit van een uur

Bij gebrek aan een Groningse club in de Tweede Divisie maken de voetballers uit het noorden vier keer per week de rit van een uur naar Overijssel. ‘Op het moment dat ik in de auto stap, vergeet ik het werk’, zegt Werkman. ‘Na de zomerstop is het even wennen. Een uurtje rijden lijkt soms lang. Maar als je eenmaal in de auto zit, is het altijd gezellig.’

Metaj zit achter het stuur van de zwarte Citroën Cactus. Een gezinswagen voor de voormalig prof van onder anderen FC Groningen, FC Emmen en Jong Oranje. In het zijvak van de deur liggen de speelgoedauto’s en poppen van zijn dochters. ‘Die zijn voor Ramon en Joël’, grapt Van der Leij vanaf de bijrijdersstoel. De aanvaller doelt op ploeggenoten Ramon Nijland (ex-WKE) en Joël Amakodo (jeugd FC Groningen), die vaak met Metaj meerijden. Ashwin Manuhutu (ex-ACV Assen) carpoolt normaal gesproken met Werkman en Van der Leij. Verder  spelen  Sander Danes, Danny Bouws, Kevin Görtz en  Dérian Reinders bij HHC (allen ex-FC Emmen). Tot voor kort droeg ook Tiemen van Hezel (jeugd FC Groningen en daarna Be Quick 1887) het oranje shirt. Hij vertrok onlangs op wereldreis en gaat straks voor AFC Amsterdam spelen.

Verklaring voor vele noorderlingen

Metaj kent de route en de flitsers onderweg. Het trio stopt bij een benzinestation voor de vaste kop koffie. Leunend op een statafel geeft Werkman een verklaring voor de vele noorderlingen bij HHC. ‘Als je in het noorden goed voetbal wilt zien, ga je naar FC Groningen of FC Emmen. De zaterdagclubs vissen uit de afvallers, maar die clubs zijn niet van het niveau van HHC. Toen Marcel Groninger hier trainer was, heeft hij veel jongens uit Groningen en Drenthe gehaald (zie kader). HHC speelt na de profclubs op het hoogste niveau. Het is een topamateurclub, dat bewijst de derde plek van vorig jaar.’

Werkman en Van der Leij verkiezen een maatschappelijke loopbaan en daarnaast voetballen in de Tweede Divisie boven de Jupiler League. Van der Leij wist als B-junior al dat hij geen prof wilde worden. Hij stopte met meetrainen bij FC Groningen, omdat hij bij Be Quick 1887 meer plezier had. ‘Het leven van een profvoetballer lijkt makkelijk, maar de kans was klein dat ik het ver zou schoppen. Dan ga ik liever werken en voetballen voor mijn plezier.’

Van der Leij beleefde vorig seizoen een goed jaar als clubtopscorer. Hij werd verkozen tot derde beste speler van de Tweede Divisie (mede dankzij veel stemmen uit Groningen) en studeerde af aan de PABO. In de week van de eerste competitiewedstrijd op 22 augustus, staat hij voor het eerst voor een klas van de Bekenkampschool, een basisschool voor speciaal onderwijs in Groningen.

Aantrekkelijker dan fulltime voetballen

Financieel is een reguliere baan en voetballen bij een topamateur meestal aantrekkelijker dan fulltime voetballen in de Jupiler League, bevestigen de spelers. De vergoeding voor drie keer trainen en een wedstrijd gaat verder dan een kilometervergoeding.

Na een uur rijden stuurt Metaj de auto het parkeerterrein van HHC op. Ook hij is in Hardenberg op zijn plek. Hij heeft tijd om vader te zijn en studeert weer. Thijs Dallinga, de nieuwe talentvolle aanvaller van FC Groningen, is zijn klasgenoot op de Johan Cruijff Academie van de Hanzehogeschool Groningen. Na de studie commercie en sportmanagement wil Metaj in de sportwereld blijven werken. ‘Ik doe nu ervaring op als trainer van HHC Onder 13. Daarvoor moest ik wel een tijdje in mijn eentje naar Hardenberg rijden. Met zijn allen in de auto is leuker. Dan voelt de rit een stuk korter’, zegt Metaj. ‘Rijden jullie na de training trouwens ook mee terug? Er is nog een plekje vrij. Dan hebben we muziek van Jannes in de auto.’

 

Noordelijke traditie in Hardenberg

In recente jaren waren Marcel Groninger (ex-FC Groningen) en Joseph Oosting (ex-WKE) trainer bij HHC Hardenberg. In 2015 was de enclave van Groningers en Drenten het grootst. Toen speelden naast vijf van de huidige Noorderlingen ook Philip Ties (ACV), Jan Hooiveld (ACV, WKE), Gersom Klok (SC Veendam, nu FC Emmen), Willen Lanjouw (Be Quick 1887), Mark Veldmate (FC Groningen), Kevin Mennega en Dennis Krohne (beiden jeugd FC Groningen) bij de club.

Share