Maandag 29 juni stond er een verhaal van mijn hand in Denník Šport, met een oplage van meer dan 50.000 de best gelezen sportkrant van Slowakije. Denník Šport staat op nummer zeven als het gaat om het dagelijks bereik van alle Slowaakse kranten. De Slowaakse versie van het artikel is hier te bekijken, of op de afbeelding verder op deze pagina.

 

Nederlandse oud-voetballer ziet grote kansen bij AS Trencin

AS Trencin had zich in 2007 nog maar net gehandhaafd in de hoogste competitie van Slowakije, toen Tscheu La Ling besluit om de club over te nemen. De Nederlandse oud-voetballer kwam als ondernemer al regelmatig in Slowakije en Roemenië en de cultuur in die landen sprak hem erg aan. “Mensen zijn hier in tegenstelling tot in Nederland nog bereid om te leren en te investeren”, aldus de eigenaar van Trencin.

Volgens de oud-speler van onder meer Ajax kennen de mensen in Slowakije een andere instelling dan in Nederland. “Ze zijn hier ijzersterk. Iedereen wil meewerken aan de groei van het land. In Nederland is dat ook zo geweest, maar nu is het land in een comfortzone beland. Het is lastig om in die situatie iets op te bouwen. Nederlanders zijn niet meer gewend aan een strakke hand. Ze roepen het één en doen het ander. Daar heb ik geen zin in.”

Poort van Europa

Bij Trencin kon La Ling van begin af aan bouwen. “Wenen is de poort van Europa en wij zitten daar vlakbij. Als ondernemer en oud-voetballer kwamen voor mij bij Trencin alle onderdelen bijeen”, aldus La Ling. In het eerste jaar van onder zijn leiding degradeerde Trencin uit de hoogste competitie, maar de Nederlander hield hoop op succes. Dat lukte het afgelopen seizoen met het winnen van de eerste titel in de clubhistorie en ook de beker werd gewonnen. “In het voetbal heerst de waan van de dag. We proberen de kans op een zege zo groot mogelijk te maken, maar je hebt natuurlijk geen garanties. Dat beseft iedereen bij de club zich. We laten ons niet leiden door het laatste resultaat. Het concept waarin we willen werken is veel belangrijker. We willen dominant en aanvallend voetbal spelen en de club financieel gezond houden.”

La Ling ziet veel positieve zakelijk en sportieve aspecten in Slowakije om te werken aan zijn doelen. Het land beschikt over een van de snelst groeiende economieën van Europa en de regels voor buitenlandse spelers zijn soepeler dan in andere landen. “Het gaat allemaal wat makkelijker. Onlangs hebben we twee jonge spelers uit Nigeria gehaald, twee jeugdinternationals. Door dat soort talenten vroeg te halen en verder op te leiden, willen we de toevoer naar het eerste elftal constant houden. We hebben een goed scoutingsysteem die de juiste talenten eruit pikt, kijk bijvoorbeeld naar Moses Simon. Dat soort spelers gaan we vaker bij Trencin zien.”

Fulltime op de club

Op voetbalgebied ziet La Ling ook verschillen tussen Slowakije en Nederland. “De Nederlandse spelers die wij hebben, Ryan Koolwijk en Gino van Kessel, moesten wennen aan hoe het er op de club aan toegaat. Ze waren er niet aan gewend dat we hier tijdens elke training voluit gaan. In Nederland wordt er wel eens rustig aan getraind. Een voetballer van Trencin is van ’s morgens half negen tot zes uur ’s avonds op de club. We zijn de hele dag met ze bezig. We werken aan het fysieke deel, maar trainen ook technisch en tactisch. Dan kan het heel snel gaan met hun ontwikkeling als individu en daar profiteert het elftal weer van. De hele club gelooft in dat verhaal. Daarom is het succes voor mij ook geen verrassing.”

Jongensboek

La Ling wil vasthouden aan zijn visie en zo de stijgende lijn bij Trencin voortzetten. “Aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is nog lastiger. We spelen in Champions League-voorronde tegen Steau Boekarest, dat is voor nu mooi. Maar we hebben pas echt een basis om op te bouwen, als het nieuwe stadion er straks staat”, aldus La Ling, die zijn toekomst bij de club rooskleurig inziet. “Ik beleef op dit moment bij Trencin een jongensboek. Dus ik heb niet de ambitie om te vertrekken.”

Ajax

Eerder deze maand werd bekend dat La Ling naast zijn eigenaarschap van Trencin als special adviseur aan de slag gaat bij zijn oude club Ajax. Via zijn voormalig ploeggenoot Johan Cruijff, die veel invloed heeft bij de Amsterdamse club, is La Ling aangesteld om de directie van Ajax te ondersteunen. Terwijl La Ling eerder aangaf dat hij het niet zag zitten om bij Ajax te gaan werken: “Waarom zou ik mijn hoofd in een wespennest steken?”, vroeg hij zich af, doelend op de bestuurlijke onrust bij Ajax. Nu blijkt de oud-speler toch terug te keren bij zijn oude club, in een zogeheten strategische commissie. Het huidige beleid bij Trencin kent volgens La Ling overigens duidelijke raakvlakken met hoe er bij Ajax wordt gewerkt. “Ajax speelde in de jaren ’70 het beste voetbal van de wereld. Dat gedachtegoed gebruiken wij in Trencin om dominant en aanvallend te voetballen. We proberen de Ajax-visie te combineren met de Slowaakse werklust. Ik hoop dat we het Ajax van Trencin kunnen worden en succesvol kunnen zijn met het type voetbal dat mensen aanspreekt.”

11650582_10205481604294152_548476645_n

Share