De cirkel is rond voor Alegre

Glorieus afscheid voor de nestor van Kampong: Utrechters veroveren Europese titel

BARCELONA – Een mooier einde van zijn carrière had Kampong-speler Ramón Alegre zich niet kunnen wensen. De verdediger speelde zijn laatste wedstrijd in zijn geboortestad Barcelona en veroverde met zijn Nederlandse hockeyliefde Kampong de Euro Hockey League door Amsterdam met 0-2 te verslaan.

Op het moment dat Ramón Alegre het veld betreedt voor zijn afscheid als professioneel hockeyer, heeft Kampong de winst op Amsterdam al verzekerd. Door doelpunten van aanvoerder Quirijn Caspers en aanvaller Bjorn Kellerman staat de eindscore al op het bord, maar dat is voor Alegre geen reden om zich bezig te houden met zijn laatste minuten op het veld. Met een strenge, gefocuste blik is de verdediger fanatiek coachend bezig om de winst over de streep te trekken. Pas bij het laatste fluitsignaal gaan de wenkbrauwen omhoog en neemt Alegre een moment om te genieten. 

Het afscheid van de Spanjaard op het hoogste podium is glorieus te noemen. Niet alleen sluit hij af in zijn geboortestad Barcelona, ook waren de twee wedstrijden in de finalerondes van de EHL voor Alegre bijzonder. In de halve finale versloeg hij met Atletic Terrassa een concurrent van zijn Spaanse hockeyliefde Club Egara en in de finale zette Kampong de verloren play-offs om het kampioenschap tegen Amsterdam recht door die club te verslaan. ,,Bij beide wedstrijden had ik zo mijn emoties, maar ik heb geleerd me te focussen op de wedstrijd zelf”, aldus Alegre. ,,Ik werd op de wedstrijddagen waker met het gevoel dat we een finale moesten spelen, niet met de gedachte dat het mijn laatste wedstrijden zouden zijn.”

Bij het feestvieren is die gedachte niet meer te vermijden. De spelers van Kampong nemen bij Alegre net iets langer de tijd voor een knuffel en een felicitatie. Later gaat hij op de schouders van zijn teamgenoten en laat hij de zojuist gewonnen Euro Hockey League-trofee zien aan de in grote getale meegereisde Kampong-supporters. Het is een moment van afscheid tussen de voormalig Spaans international en de Utrechtse fans. ,,Ik geniet van de warmte van de fans. Ik probeer goed te doen en ik ben dankbaar dat dat gewaardeerd wordt. Kampong is mijn tweede familie geworden”, aldus Alegre, die tijdens de wedstrijden meerdere malen werd toegezongen. ,,Ook dit toernooi hebben de supporters ons weer enorm goed gesteund. Ik ben trots dat wij hen blij kunnen maken met deze prijs waar iedereen lang op wachtte.”

Alegre voelt zich een Kamponger en hoefde niet te twijfelen toen hij vorig jaar de kans kreeg om terug te keren en zijn loopbaan in Utrecht af te sluiten. ,,Ik voel een speciale connectie met de club. Ik voel me thuis bij Kampong en in Nederland. Het is mijn tweede familie geworden. Ik ben blij dat ik mijn laatste minuten in dit shirt heb mogen spelen.”

Laatste minuten bijna vanaf de bank

Die laatste minuten als hockeyprof had Alegre echter bijna vanaf de reservebank meegemaakt. Kampong-coach Alexander Cox: ,,Ik wilde Ramon in het veld brengen, zodat hij kon genieten van zijn laatste speelminuten, maar hij vond dat de ploeg stabiel stond. Hij hoefde in belang van het team niet zo nodig het veld in.”

Volgens Cox is het tekenend voor de persoon Alegre, die door een blessure van Sjoerd de Wert alsnog het laatste fluitsignaal vanaf het kunstgras meemaakte. ,,Ramon was een loyale speler die in dienst van de ploeg speelde. Hij heeft alles meegemaakt en was dit seizoen de nestor van onze ploeg. Ramon sprak zich niet vaak uit in de kleedkamer, maar als hij dat deed, luisterde iedereen voor de honderd procent. Ramon kon ons raken. Dat gaat zeker gemist worden.”

Lovende woorden

Niet alleen de mensen van Kampong zijn lovend over Alegre. Ook Amsterdam-speler Santi Freixa, die zelf zijn actieve loopbaan inruilt voor een klus als trainer van Kampong Dames 1, heeft goede woorden over voor de verdediger met wie hij in het Spaanse elftal vaak samenspeelde. ,,Ik gun hem dit afscheid enorm. Het is als een Hollywoodfilm”, aldus Freixa. Zelf sloot hij af tegen de club waar hij volgend seizoen aan de slag gaat als trainer, maar daar had hij minder gedachten bij. ,,Ik heb dit seizoen meer met het bestuur van Kampong gesproken dan het Amsterdam-bestuur, maar het liep niet door elkaar heen. De Heren van Kampong zijn immers gescheiden van de Dames. Al met al is voor mij is de cirkel rond door hier in Barcelona af te sluiten. En voor Ramon zal dat helemaal zo zijn.”

Dat kan Alegre alleen maar bevestigen. ,,Ik heb een mooie loopbaan achter de rug. Wat ik het meest ga missen is het moeten presteren op top niveau. Ik houd van de adrenaline die je daarvan krijgt. Dat zal ik ergens anders moeten vinden. Ik heb er vrede mee. Het is tijd voor een nieuwe stap. Ik moet mijn leven opnieuw indelen”, aldus Alegre. De inmiddels oud-verdediger gaat werken in de financiële sector en wil zich naast die baan in blijven zetten voor Kampong.

Artikel Alegre

Share