Valse beloftes, een grillige clubeigenaar, agressieve supporters, en geen salaris. Het is niet zo gek dat Nederlandse spelers en coaches het niet lang volhouden in Griekenland. Van de twaalf spelers en drie coaches die de afgelopen vijf jaar actief waren in het Zuid-Europese land hield bijna niemand het langer vol dan één seizoen.

Charlton Vicento verliet ADO Den Haag in 2013 voor een driejarig contract bij PAS Giannina. Na vijf wedstrijden in zes maanden keerde hij gedesillusioneerd terug naar Nederland. De verhalen van de club leken goed, maar bleken valse beloftes. ,,Mijn roze wolk kleurde al snel zwart”, laat Vicento weten.

De trainer werd ontslagen, een verkochte concurrent voor de spitspositie werd teruggehaald, een oude schorsing van Vicento telde toch mee in de Griekse competitie en vanwege financiële problemen werd de club uitgesloten van Europees voetbal.

,, De club was nog bezig met het betalen van de spelers van de twee jaar ervoor. Als spelersgroep moesten we telkens drie maanden wachten op ons loon. Ze stortten het salaris telkens net voor de deadline van de FIFA”, vertelt Vicento, die momenteel voor Helmond Sport speelt.

Geen aanrader

In zes maanden tijd maakte Vicento in totaal vier coaches mee. Eén van hen vertrok nadat supporters de spelersbus bekogelden met stenen en vuurwerk. De aanvaller hield het door zulke incidenten niet meer vol in Griekenland.

Terugkijkend zou Vicento dan ook niemand aanraden om in Griekenland te gaan voetballen. ,,Het is een sterke competitie en het weer is mooi, maar de nadelen zijn enorm. Als je niet bij een topclub als PAOK of Olympiakos zit, wordt het al snel een eenzaam avontuur met veel problemen.”

Temperament

Hedwiges Maduro, die deze zomer afscheid nam van PAOK Saloniki, geeft aan dat er naast betalingsproblemen nog meer ‘rare dingen’ plaatsvinden. ,,Vorig seizoen werden er opeens twee clubs uit de competitie gehaald en door supportersrellen werd de league drie keer stilgelegd”, herinnert hij zich.

De speler van FC Groningen werd in Griekenland slachtoffer van een plotselinge beleidswijziging. ,,Dan willen ze in één keer een jonge Griek, of iemand die meer kan bikkelen. Nederlanders moeten zich aanpassen aan de Griekse spelopvatting. Wij zijn positiespel gewend, zij spelen meer vechtvoetbal”, stelt de speler van FC Groningen. ,, Alles draait om het resultaat. Als je goed voetbalt, maar niet wint, word je uitgescholden.”

FC Groningen-ploeggenoot Danny Hoessen, die ook bij PAOK Saloniki speelde, voegt eraan toe: ,,Ontevredenheid kan zo omslaan in geweld. Soms was ik bijna bang voor een wedstrijd, want je kunt zo een fles tegen je kop krijgen. Alles in Griekenland gaat met meer temperament. Ook de directeuren van clubs zijn in staat om met elkaar te vechten. Het is bizar.”

“De emoties van de president hebben mij de kop gekost”

Wiljan Vloet, oud-trainer van onder meer Roda JC en NEC, beleefde in 2014 een korte, maar krachtige periode aan roer bij Niki Volos. Hij beleefde met de promovendus een slechte seizoensstart tegen drie topclubs en werd de laan uitgestuurd.  “Ik had verwacht dat ik het langer vol zou houden. De emoties van de president hebben mij de kop gekost”, vertelt Vloet.

,,Na de eerste wedstrijd werd al duidelijk dat het geen lang avontuur zou worden. Eerst hadden de voorzitter en ik elke dag contact, maar na het eerste verlies kreeg ik hem niet meer te pakken”, herinnert Vloet zich. ,,Toen we elkaar weer spraken was hij onrustig. Het kwam erop neer dat ik hem alleen maar geld kostte. Ik werd niet lang daarna ontslagen. Na mijn vertrek heeft de voorzitter de club opgeheven en is met de noorderzon vertrokken. De kosten konden niet meer betaald worden.”Ondanks de problemen tijdens zijn periode bij Niki Volos, sluit de momenteel clubloze Vloet een terugkeer naar de Griekse competitie niet uit. “Sterker nog, ik zou morgen teruggaan. Het is een geweldig land om te werken met een enorme voetbalbeleving en veel ruwe diamanten in de jeugd”, aldus de Brabander.

Ellende

Zaakwaarnemer Frank Schouten van Pro Football International raadt het zijn spelers  ten strengste af om in Griekenland aan de slag te gaan. ,,De meeste Griekse clubs bieden spelers geen stabiliteit qua speeltijd en salaris”, legt Schouten uit. ,,Een overstap naar Griekenland brengt in het algemeen veel ellende met zich mee. Als je kan accepteren dat een voorzitter wel de kleedkamer in loopt in de rust, maar niet je salaris overmaakt, dan is Griekenland een optie.”

Share