De Hardenbergse Gerjan Nijman timmert hard aan de weg in de kickbokswereld. Hij is enorm explosief en weet zijn kracht binnen én buiten de ring steeds beter te beheersen.

Gerjan Nijman (24) mag zich sinds de zomer professioneel kickbokser noemen. De vechtsporter uit Hardenberg traint bij tweevoudig Nederlands kampioen Marvin Sansaar en ontwikkelt zich in rap tempo. Momenteel is hij in voorbereiding op zijn eerste officiële toernooi van Enfusion op 23 juni. ‘Dat is een grote kans om gezien te worden in het wereldje. Ik word al steeds meer herkend en gesteund en dat overdondert me soms, maar het motiveert me ook. Ik wil de beste worden’, vertelt Nijman, onderweg naar de kickboksschool van zijn trainer in Heerde. Aan de achteruitkijkspiegel hangt een klein bokshandschoentje, de oorzaak van vele kilometers op de teller. Nijman traint vijf keer per week, naast zijn werk in de metaalsector. Regelmatig gaat hij naar Mike Passenier in Amsterdam, bij wie Badr Hari ook traint.

‘Het is hard werken, maar als je beter wilt worden dan de rest, moet je er meer voor doen. Ik ga liever tien keer neer op de training dan één keer in de wedstrijd.’ De woorden vliegen uit zijn mond, af en toe onderbroken door een ‘bam bam’ of een grom die de honger van Nijman demonstreert. Voor deze training letterlijk, want hij heeft na zijn werkdag nog niet gegeten. Zijn begeleiders waarschuwen hem dat hij niet te veel moet trainen.

Lopen met negen maanden

Als kind was Nijman al een gedreven mannetje en met slechts negen maanden liep hij al op twee benen. Soms was hij opgefokt en rond zijn tiende werd hij thuis moeilijk behandelbaar. Het ene moment was hij de vrolijkheid zelfde, het volgende moment kon hij ineens exploderen. Tijdens vechtpartijtjes liet hij zich niet uitdagen. ‘Dat vuur zit ook in mijn opa en mijn moeder. Mijn opa naaide me eens op tijdens een potje boksen en toen heb ik hem neergeslagen. Daar kon hij gelukkig om lachen.’

Toen Nijman op zijn zestiende kennismaakte met kickboksen, herkende zijn trainer direct een vechtersmentaliteit bij hem. Nijman stopte met fanatiek motorcrossen en gaf toe aan de drang om de ring in te stappen. ‘Het voelt goed om je grenzen te verleggen en vooruitgang te boeken. Ik kan mijn vuur kwijt in de ring, al sloeg ik wel eens door omdat ik te fanatiek was. Dan verloor ik mijn hoofd en werd het ruzie.’

Nog nooit neergegaan

In de zes jaar dat Nijman kickbokst, heeft hij geleerd om op de rem te trappen. Het hielp hem richting zijn eerste wedstrijd in de A-klasse. In de zomer van 2017 vocht hij zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau, al hoorde hij dat pas een dag van te voren. ‘Mijn tegenstander bleek een 31-voudig Turks kampioen met vijftig knock-outs achter zijn naam. Ik heb een paar goede klappen gehad, maar ben niet neergegaan. Nog nooit.’

De weg naar de top is lang, maar voor Nijman niet buiten de route. Zijn trainer Marvin Sansaar praat na een korte onderlinge sparsessie positief over zijn pupil: ‘Gerjan is enorm explosief, maar de echte kracht zit in zijn hoofd. Dat moet hij alleen zelf nog doorkrijgen. Als hij iets meer geduld krijgt, wordt hij onhoudbaar.’

Voor Nijman is kickboksen een verlossing, omdat hij zijn energie in de sport kan stroomlijnen. Hij heeft zijn agressiviteit in de ring beter dan eerst onder controle en buiten de ring wordt zijn lontje steeds langer. Ook is hij gestopt met veel alcohol drinken, omdat hij dan de controle verliest. ‘Er zit een vechter in mij die zich niet altijd laat beheersen. Ik zou niet weten waar ik zonder kickboksen terecht was gekomen. Ik kan nog steeds doordraaien, maar de bom barst niet meer om de kleinste dingen. Ik ben erop alert. Ik wil mijn talent niet vergooien, maar het maximale eruit halen. Dan moet je soms even een stapje terug doen.’

Share