Op het nieuwe album van Brainpower genaamd Determination, komt de liefde van de rapper voor hiphop en haar helden sterk naar voren. Na de gloriejaren van Brain in het vorige decennium, deed de rapper bewust een stapje terug om rust te vinden en aan zijn muziek te werken. De liefde voor hiphop bleek nog altijd wederzijds. Het resultaat komt 19 januari uit: Brainpowers negende album, zijn eerste in het Engels. “Hiphop is bij uitstek hetgene waarbij je wordt beoordeeld op wat je kunt en wie je bent.”

“Determination betekent vastberadenheid. Dicht bij jezelf blijven. Dat is iets waar ik voor sta en dat thema komt in dit album steeds terug”, aldus Brainpower. “Het is belangrijk dat je luistert naar het stemmetje dat in je zit. Mijn opa leerde mij een mooie wijsheid: Iedereen heeft het altijd over omgaan met anderen en hoe je dat doet, maar hoe ga je eigenlijk met jezelf om. Dat moet je eerst leren.”

Dat heeft Brainpower gedaan. Na de hype rond hits als Dansplaat, Alles en Even Stil, was de mc toe aan rust. “Ik had bijna drie fulltime jobs. Twee uur slaap en daarna vier festivals aandoen; je zou haast begrijpen waarom artiesten naar de drugs grijpen om het vol te houden, iets wat ik nooit gedaan heb. In Nederland was het altijd een gekkenhuis en moest er altijd iemand iets van me. Mij hoor je niet klagen hoor, maar er zitten leuke en minder leuke kanten aan roem. Met roem komt er ook een constante staat van alertheid. Overal waar ik kwam, waren fans, soms een paar en soms enorm veel. Door mijn populariteit stagneerde ook mijn persoonlijke leven, je hebt geen tijd voor familie. Omdat mijn passie ook mijn werk is, is het lastig om je grenzen te bepalen. Het was alsof ik opnieuw moest leren lopen. Ik nam te veel aan. 23 interviews op een dag of vier optredens op een dag. Het werd groter dan iedereen had verwacht en het werd groter dan men om mij heen aankon. Op een gegeven moment kwam alles, maar dan ook echt alles op mij neer. De juiste infrastructuur voor een dergelijk succes als rapper ontbrak enigszins. Nogmaals niet zo dat ik niet dankbaar ben voor het succes, laat dat duidelijk zijn.”

“In L.A. werd ik gewoon weer die gozer die muziek maakt.”

“De reden dat ik nu pas mijn eerste Engelstalige album uitbreng, is ook dat ik er simpelweg geen tijd voor had. Ik heb wel Engelse dingen uitgebracht, maar die hoorde je niet zoveel en waren alleen bekend bij de hardcore fans.” Brainpower vertrok eind 2010 voor tien dagen naar Los Angeles. Hij bleef er uiteindelijk drie maanden. “Ik moest er tussen uit. De rust was heerlijk. Even nergens mee bezig zijn, niets hoeven. Geen optredens, geen interviews. In L.A. werd ik weer gewoon die gozer die muziek maakt. Het album is in die periode ook grotendeels tot stand gekomen. Daarna hebben we nog lang aan het album gewerkt en het is regelmatig over de kop gegooid, ik ben nogal perfectionistisch. Maar zoals het nu is, klopt het.” Elk nummer op het album zal uiteindelijk worden voorzien van een videoclip. Voor het nummer Troubled Soul schoot Brainpower naast een gewone clip ook de eerste virtual realityclip ooit: je ervaart het alsof je letterlijk naast hem staat.

“Veel rappers hebben het gevoel van binnen niet onder de knie, dan blijft het een trucje.”

De videoclip van het nummer Rock is al uit. Hierin brengt de mc een eerbetoon aan o.a. de Beastie Boys en Run DMC. In de muziek wilde Brainpower het gevoel van rap uit midden jaren 80 naar voren brengen. “Dat waren echt dikke sounds. De Beastie Boys, Run DMC. De tijd van Def Jam en Rick Rubin, LL Cool J. Die gasten hebben mij enorm beïnvloed. Artistiek tof, maar ook met een diepere laag. Ik ben ermee opgegroeid en vanaf mijn negende, tiende jaar ben ik er oprecht mee bezig geweest en heb ik veel research gedaan. Veel rappers nemen de buitenkant van de houding over en hebben het gevoel van binnen niet onder de knie, dan blijft het een trucje. Een lege formule.  Dat is overigens geen kritiek, maar een observatie. Bij Rock heb ik geprobeerd om niet anderen klakkeloos na te doen, maar ik ben begonnen vanuit het gevoel dat in de old school hiphop naar voren komt.” Brainpower is inmiddels 39 en ook de rappers van het eerste uur worden ouder. In de clip draagt Brainpower een trui van MCA van de Beastie Boys, die in 2012 overleed. Vorige maand overleed ook Larry Smith, die produceerde voor o.a. Run DMC en Whodini. “Beiden veel te jong overleden natuurlijk. Maar je hoort er ook te weinig over. Het werk van Smith voor het album Escape van Whodini is zo episch. Een song als Five Minutes Of Funk had misschien maar zeven of acht geluiden, maar toch had het alles. Iedereen kent wel een nummer of een beat van Smith.”

“Optreden met Yellowman voelt als een award voor mij”

De waardering die Brainpower voor de pioniers van rap heeft, krijgt hij steeds vaker van hen terug. “Dat is echt een blessing. Laatst reageerde Rakim zeer positief op mij in een interview en complimenteerde mij met de muziek, Kurtis Blow was ook lovend. Op de The Collabs EP staan geweldige samenwerkingen. Dat een reggaelegende als Yellowman mij vraagt voor een optreden in Jamaica, is als een award voor mij. Reggae behoort immers tot de basis van rap. Ik krijg respect van die gasten terug. Zo gaat het heen en weer. Dat is ook typisch hiphop. Hiphop is bij uitstek hetgene waarbij je wordt beoordeeld op wat je kunt en wie je bent. Vindt iemand het goed, of je nou breakdancer bent of rapper, dan draait men er niet om heen.”

Als Brainpower zijn plannen voor de nabije toekomst ontvouwt, lijkt de periode van rust al weer ver achter hem. Op 6 februari verschijnt er in Deluxe Edition-serie van Universal Music een dubbel cd van zijn album Even Stil met bonustracks. Het is de eerste keer dat een Nederlandse rapper hiervoor gevraagd is en Brainpower komt hiermee in een rijtje met grote artiesten als Bob Marley en Public Enemy. Internationaal groeit de populariteit van Brainpower en zijn Engelse album biedt nog meer mogelijkheden. “Ik krijg verzoeken uit allerlei landen, maar mijn muziek wordt het meest verkocht in Nederland, België, Frankrijk, Engeland en Amerika. In het buitenland is het wat meer underground dan in Nederland, maar dat maakt het ook wel leuk. Daardoor blijf je scherp als muzikant. In de Viper Room in L.A. hadden ze geen kleedkamer voor me, maar stond ik gewoon op de stoep.”

Ook wat betreft Nederlandstalige muziek staat er het een en ander op het programma. “Met VSOP heb ik net een clip gemaakt, verder ben ik met Gino en Roy Kable bezig en ben ik aan het sparren met Akwasi.” Brainpower zal voorlopig nog niet stilzitten:“I’m a determined type of guy.”

Brainpower_PressPhoto_6a by JM Kessely

Share